Friday, 19 July 2024
elnlen
elnlen

Ένας μικρός οδηγός με τα υπέρ και κατά της Ολλανδίας

Η μετάβαση στην Ολλανδία από μια χώρα άλλη χώρα της Ευρώπης είναι συνολικά μια ανώδυνη εμπειρία. Οι Ολλανδοί αγωνίζονται για μια ισότιμη κοινωνία και είναι γνωστοί για το φιλελεύθερο πνεύμα τους, καλωσορίζοντας ξένες θρησκείες και παραδόσεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ολλανδία δεν έχει τη δική της πλούσια πολιτιστική κληρονομιά – κάθε άλλο μάλιστα.

Η διαμονή στην Ολλανδία

Σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου, η διαμονή σε ένα διαμέρισμα είναι συνηθισμένη στην Ολλανδία.

Πλεονέκτημα: ποικιλία στην επιλογή στέγης.

Όσοι επιλέξουν τη μετανάστευση στην Ολλανδία μπορούν να νοικιάσουν ή να αγοράσουν διαμερίσματα σε διάφορα στυλ και τοποθεσίες σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τους – συχνά η επιλογή αφορά κατοικίες στις πόλεις όπου οι ανέσεις και τα φιλικά πρόσωπα βρίσκονται σε μικρή απόσταση. Τα διαμερίσματα στην Ολλανδία είναι γενικά υψηλών προδιαγραφών με τα περισσότερα διαμερίσματα να είναι ευρύχωρα, με μεγάλα παράθυρα και ψηλά ταβάνια.

Μειονέκτημα: «κρυφά» κόστη.

Όσοι αναζητούν κατοικία στην χώρα θα πρέπει να δράσουν γρήγορα όταν βρουν τη κατάλληλη για αυτούς κατοικία, καθότι τα «καλά» διαμερίσματα τυγχάνουν μεγάλου ανταγωνισμού. Τα διαμερίσματα στην Ολλανδία προσφέρονται είτε επιπλωμένα είτε μη επιπλωμένα. Ακόμα μη επιπλωμένα διαμερίσματα δύναται να προσφέρονται χωρίς ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, δίχως εγκατεστημένο δάπεδο ή χωρίς να έχουν πρωτύτερα βαφτεί.

Ο τρόπος ζωής στην Ολλανδία

Η ζωή στην Ολλανδία μπορεί να είναι τόσο δραστήρια που μερικές φορές φαίνεται πως αποτελεί μια δικαιολογία για γιορτή!

Πλεονέκτημα: πολλές κοινωνικές δραστηριότητες.

Η χαλαρή κουλτούρα των κέντρων των ολλανδικών πόλεων και τα καλοκαιρινά φεστιβάλ μουσικής σε πάρκα και δημόσιους χώρους είναι ιδανικά για συνάντηση με φίλους. Υπάρχουν επίσης καλά οργανωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο, όπου τα μουσεία και οι πινακοθήκες ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό έναντι ελάχιστου αντιτίμου.

Μειονέκτημα: τα «επακόλουθα».

Οι Ολλανδοί απολαμβάνουν τις οργανωμένες γιορτές, αλλά τα επακόλουθά τους μπορούν να φαίνονται καταστροφικά καθώς οι δρόμοι ξεχειλίζουν με σκουπίδια - αν και, για να είμαστε δίκαιοι, είναι σχεδόν όλα καθαρισμένα πριν το μεσημέρι της επόμενης μέρας.

Ασφάλεια στην Ολλανδία

Πλεονέκτημα: χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας.

Συγκρινόμενη με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ολλανδία έχει χαμηλότερη εγκληματικότητα. Όσοι μεταναστεύσουν στην Ολλανδία θα νοιώσουν αρκετά ασφαλείς, καθώς ακόμα και μεγάλες ποδοσφαιρικές συγκεντρώσεις προσφέρονται για μια έξοδο με την οικογένεια και συνήθως οι αστυνομικοί είναι ολιγάριθμοι. Παρόλα αυτά, όπως σε κάθε μέρος, υπάρχουν περιοχές που θα ήταν καλύτερο να αποφευχθούν, κυρίως, τις νυχτερινές ώρες. Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός στην χώρα μέχρι να μάθετε που βρίσκονται αυτές.

Μειονέκτημα: ανεύθυνοι ποδηλάτες.

Κίνδυνο για την ασφάλεια στην Ολλανδία ενδέχεται να συνιστούν τα ποδήλατα! Οι ποδηλάτες συχνά εισέρχονται και εξέρχονται από την κίνηση χωρίς προστατευτικά κράνη. Πρέπει να θυμάστε επίσης πως σε μια σύγκρουση μεταξύ ποδηλάτου και αυτοκινήτου, ο οδηγός του αυτοκινήτου είναι αυτός που συνήθως φέρει την ευθύνη.

Εργασία στην Ολλανδία.

Πλεονέκτημα: 30 τοις εκατό φορολογική απαλλαγή και ισορροπία μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου.

Η Ολλανδία έχει από τους χαμηλότερους δείκτες ανεργίας στην Ευρώπη, γεγονός το οποίο όταν συνδυάζεται με την 30 τοις εκατό φορολογική απαλλαγή για όσους μεταναστεύουν με σκοπό την εργασία στην χώρα, καθιστά την χώρα έναν ελκυστικό προορισμό εργασίας. Παρόλα αυτά, η παραπάνω απαλλαγή αφορά κυρίως εργαζομένους με ειδικές δεξιότητες οι οποίες είναι σπάνιες στην εγχώρια αγορά εργασίας. Οι Ολλανδοί είναι γνωστοί για την υγιή ισορροπία μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου και πολλοί δουλεύουν σε δουλειές μερικής απασχόλησης.

Μειονέκτημα: περιορισμένες ευκαιρίες για εργαζομένους εκτός της ΕΕ.

Εάν κάποιος Ολλανδός εργοδότης επιθυμεί να προσλάβει κάποιον εργαζόμενο που προέρχεται από χώρα εκτός της ΕΕ, ο πρώτος θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν μπορεί να βρει αντίστοιχης ειδίκευσης εργαζόμενο από την Ολλανδία ή την ΕΕ – μια σπάνια περίπτωση.

 «Πολιτιστικό σοκ» στην Ολλανδία

Πλεονέκτημα: μια κοινωνία ισότητας.

Η μετάβαση στην Ολλανδία από μια άλλη δυτική κοινωνία δύσκολα θα σοκάρει κάποιον. Σχεδόν όλοι είναι ανεχτικοί απέναντι σε όσους δεν ομιλούν τη γλώσσα με συνέπεια να τους απευθύνονται στα Αγγλικά. Η μη-υλιστική κουλτούρα της χώρας αποθαρρύνει κάθε είδους αποκλεισμό, με συνέπεια εργοδότες, εργαζόμενοι και άνθρωποι όλων των ηλικιών να κοινωνικοποιούνται ελεύθερα.

Μειονέκτημα: η εκμάθηση της γλώσσας.

Ενώ οι Ολλανδοί είναι πρόθυμοι να μιλούν Αγγλικά στους νέο-αφιχθείς, είναι δικαιολογημένα περήφανοι για τη γλώσσα τους και περιμένουν από τους ξένους να μάθουν τα βασικά. Τα Ολλανδικά μοιάζουν με μια διασταύρωση ανάμεσα στα Αγγλικά και τα Γερμανικά, έτσι ώστε πολλές από τις λέξεις να μοιάζουν γνωστές. Ωστόσο το να συνηθίσει κανείς στην προφορά του "G" μπορεί να προβεί δύσκολο. Μειονέκτημα: παρεξηγώντας τους Ολλανδούς. Οι Ολλανδοί είναι γνωστοί για την ευθύτητά τους, χαρακτηριστικό για το οποίο απαιτείται χρόνος για να αισθανθεί κανείς άνετα, ενώ μπορεί να παρεξηγήσει κάποιον ως αγενή ενώ η επιθυμία είναι για σαφήνεια και κατανόηση.

Υγεία στην Ολλανδία

Πλεονέκτημα: αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας.

Οι υπηρεσίες υγείας στην Ολλανδία είναι αποτελεσματικές, οι χρόνοι αναμονής συνήθως είναι σύντομοι και οι ιατρικές συνταγές μπορούν να παραγγελθούν μέσω τηλεφώνου και να συλλεχθούν την ίδια μέρα. Οι γιατροί μιλούν γενικά άψογα αγγλικά και προσπαθούν πάντα να δίνουν ραντεβού σε βολικές ώρες.

Μειονέκτημα: οι υπηρεσίες υγείας είναι ακριβές.

Η ασφάλιση υγείας στην Ολλανδία είναι δαπανηρή και δεν καλύπτει πάντα αυτό που θα περίμενε ο ασφαλιζόμενος, οπότε είναι σημαντικό να διαβάσετε τα ψιλά γράμματα. Η εύρεση ενός γιατρού ή οδοντιάτρου μετά την άφιξή σας μπορεί να είναι δύσκολη και ο ασθενής μπορεί να διαπιστώσει ότι οι οδοντίατροι δεν προσφέρουν επαρκή ανακούφιση από τον πόνο. Η τοπική αναισθησία μπορεί να κοστίσει επιπλέον. Ο αυτόματος τηλεφωνητής των γιατρών μπορεί επίσης να αποτελέσει πρόκληση για όσους δεν ομιλούν Ολλανδικά – όσοι σκοπεύουν να περάσουν καιρό στη χώρα καλύτερα να σημειώσουν τους αριθμούς που απαιτούνται για να πατήσουν ώστε να κλείσουν ραντεβού και να τους κρατήσουν κοντά στο τηλέφωνο.

Μεταφορές στην Ολλανδία

Πλεονέκτημα: ένα έθνος ταξιδιωτών.

Στην Ολλανδία βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης, το Σχίπχολ. Το Ρότερνταμ είναι επίσης το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Οι Ολλανδοί τα καταφέρνουν καλά με τις μεταφορές! Οι Ολλανδοί θεωρούνται ως ένα έθνος ταξιδιωτών και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί – μεγάλο μέρος της Ευρώπης είναι εύκολα προσβάσιμο με το αυτοκίνητο, το τραίνο ή το καράβι, και κάθε προορισμός είναι μονάχα μια πτήση μακριά.

Πλεονέκτημα: η ποδηλασία ως συνήθεια.

Σχεδόν όλοι χρησιμοποιούν το ποδήλατο για κάθε διαδρομή απόστασης λίγων χιλιομέτρων. Αποδεχόμενοι αυτή τη συνήθεια είναι δυνατό να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, βοηθώντας συγχρόνως το περιβάλλον και την επαφή σας με τη κουλτούρα των ντόπιων. Τα αυτοκίνητα δεν είναι απαραίτητα για τους κατοίκους της πόλης και είναι δυνατόν να ταξιδέψετε σε όλη τη χώρα χρησιμοποιώντας το εκτεταμένο δίκτυο των τραίνων και των λεωφορείων.

Μειονέκτημα: κίνηση και ακυρώσεις.

Λόγω της μεγάλης πυκνότητας του πληθυσμού, η κίνηση στις ώρες αιχμής είναι συχνή. Τα συνήθως συνεπή ολλανδικά τραίνα μπορεί να είναι επιρρεπή σε απροσδόκητες ακυρώσεις και είναι σημαντικό να κρατηθούν τα ποδήλατα ασφαλισμένα καθώς οι κλοπές είναι συχνές. Επίσης, ενώ η ποδηλασία είναι καλή για την υγεία, η βροχή μπορεί να την μετατρέψει σε μια δυσάρεστη εμπειρία.

Καιρός στην Ολλανδία

Πλεονέκτημα: τέσσερις εποχές.

Κάθε μία από τις εποχές έχει τη δική της μαγεία στην Ολλανδία. Η εικόνα όσων κάνουν πατινάζ στα παγωμένα κανάλια το χειμώνα θυμίζει καρτ-ποστάλ. Οι ανθισμένες τουλίπες είναι ένα εκπληκτικό θέαμα την άνοιξη, καθώς και τα σχεδόν μεσογειακά καλοκαίρια με την ηλιοφάνεια να διαρκεί μέχρι αργά το βράδυ.

Μειονέκτημα: απρόβλεπτος καιρός.

Αν και μερικές φορές θυμίζει τον καιρό της Μεσογείου, η αλήθεια δεν είναι πάντα έτσι. Ο καιρός στην Ολλανδία αλλάζει γρήγορα, ειδικά το καλοκαίρι, εναλλασσόμενος μεταξύ του ζεστού καιρού με υγρασία και των καταιγίδων πολλές φορές την ημέρα.

Ψωνίζοντας στην Ολλανδία

Πλεονέκτημα: «μικρομάγαζα».

Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, τα «μικρομάγαζα» είναι κοινά και οι αγορές σε καταστήματα τυριών και σοκολάτας αποτελούν μια ιδιαίτερη απόλαυση. Τα σουπερμάρκετ είναι κάπως μικρά, αλλά θα μπορείτε να βρείτε μερικά από τα αγαπημένα σας ψωμιά από την πατρίδα. Τα περισσότερα μέρη φιλοξενούν εβδομαδιαίες λαϊκές αγορές τροφίμων που πωλούν αφθονία φρέσκων προϊόντων. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε εμφιαλωμένο νερό – η Ολλανδία διαθέτει ένα από τα καλύτερα πόσιμα νερά της Ευρώπης.

Μειονέκτημα: περιορισμένες ώρες.

Ενδέχεται να χρειαστείτε λίγο χρόνο να συνηθίσετε στις περιορισμένες ώρες λειτουργίας των καταστημάτων. Για παράδειγμα, οι τράπεζες και τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά από τις 13:00 τις Δευτέρες και μόνο στις μεγάλες πόλεις υπάρχουν καταστήματα ανοικτά τις Κυριακές.

 Το κείμενο είναι από την σελίδα En-ergo στα αγγλικά , στην ιστοσελίδα μας είναι μεταφρασμένο στα Ελληνικά ενώ η πηγή είναι η expatarrivals.com

 

O KAIPOΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ATHENS WEATHER

O ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

AMSTERDAM WEATHER
Friday, 19 July 2024